top of page
Search
  • Writer's pictureMarthe Nyvoll

Bildekreditering – hvilket ansvar har du?

Updated: Feb 2, 2022

Visste du at det fins et lovverk du må forholde deg til når du mottar bilder tatt av en fotograf? Det lovverket heter Åndsverkloven, og det er på plass for å sikre at opphavspersonen har et lovfestet eierskap til sine skaperverk.

Du har gjennomført en fotografering og fotografen har sendt noen herlige bilder din vei. I gleden over nye bilder ønsker du å dele bildene videre med familie og venner og følgere. Med noen enkle tastetrykk kan bildene deles både hit og dit på et øyeblikk. Før du deler noe videre er det midlertidig greit å ha kunnskap om hva du som bildemottaker må huske på før bilde(ne) deles videre.


De fleste fotografer vil ikke ha noen innvendinger på at du som kunde ønsker å dele av bilder som hen har tatt, tvert imot. Det er en stor anerkjennelse av fotografens arbeid at du som kunde er såpass fornøyd med produktet at du ønsker å dele det videre. Det som derimot ikke er veldig heldig, er om fotografens åndsverk deles uten kreditering til fotografen. Dette vil si at et bilde deles uten at fotografen benevnes. Dette skjer fort, og gjøres ofte uten hensikt om å forulempe fotografen. Det blir nok slik snarere av uvitenhet enn av en klar hensikt om å unnlate kreditering.


I dagens samfunn deles bilder og filmer kjapt, og gjerne direkte med andre mennesker. Det er slik sosiale medier fungerer. Når praksisen er at bilder deles fort og med lite informasjon, forsvinner ofte krediteringen med de sosiale normene i samfunnet. Uvitenhet gir dog ikke rett til å hevde uskyld, selv om man ikke mener å gå mot et lovverk. Med denne bloggposten håper jeg å kunne skinne et lys på hvorfor kreditering er så viktig, og hvordan lovverket fungerer.


Hvorfor skal jeg kreditere bilder?

Å kreditere fotografen er å informere om hvem som har tatt, eller skapt, bildet. For et bilde skapes – det skapes gjennom erfaring, planlegging, gjennomføring og etterarbeid. Her inngår valg av riktig linse for oppgaven, tilrettelegging av fotograferingens tid og sted, og samarbeid med fotoobjektet, blant mange andre faktorer. Fotografering strekker seg utover det å bare «trykke på en knapp». Det er en ferdighet opparbeidet over tid, og denne ferdigheten omfattes av åndsverkloven. Av den grunn er det viktig for fotografer at de krediteres for sitt skaperverk når det deles med andre.

Venner og familie skal krediteres for bildene de har tatt, selv de som ikke er profesjonelle fotografer. Åndsverkloven gjelder for alle. Det er lettere å gjøre rett fra første stund enn å tråkke feil og rette opp i feilene i ettertid. La oss ta et eksempel. Si at en venn har tatt et bilde som du synes er riktig kult, og du deler bildet på et sosialt medie som eksempelvis Instagram. Flere liker dette bildet, det blir delt av flere, og plutselig finner du ut at bildet har gått viralt. Dette bildet, som i utgangspunktet «bare» var et bilde du ønsket å vise frem til din nærmeste omgangskrets, spres rundt i høy hastighet og kan nå kun spores tilbake til deg. Større kanaler reposter bildet og krediterer deg i stedet for din venn. Plutselig tar en avis kontakt med deg og hører om det er mulig å få kjøpt bildet for publisering. Her hadde alt forløpt mye enklere om krediteringen var riktig fra starten av.

Dette skjer også for fotografer. Bilder deles ukritisk videre uten tanke på kreditering, og behandles som allemannseie når sannheten er at fotografen er eieren av bildet. Når et bilde deles ukreditert, så kan det også fremstå som at den som har delt bildet har tatt det selv.


For meg som fotograf fins det lite som er så kjedelig som å komme over sitt eget bilde uten kreditering og uten sporing tilbake til meg som fotograf. I de fleste tilfeller har jeg tenkt at det er uvitenhet som ligger bak, eller forglemmelse. Ofte ser jeg at bilder krediteres riktig ved første bruk av kunden som har bestilt bildene, men ikke av familiemedlemmer som har fått de videresendt, og så videre. Ved bruk som profilbilder, bursdagshilsener til de som er avbildet og for å "mimre tilbake" blir krediteringen rett som det er glemt bort . Jeg har også kommet over bilder jeg har tatt som har blitt brukt uten tillatelse og uten kreditering for å promotere eget produkt og liknende. I de tilfellene har jeg fakturert for bruken av bildet.


Hvordan skal jeg kreditere bildet?

Dette kan gjøres gjennom å linke til fotografens hjemmeside, facebookside eller å skrive fotografens navn under bildet. Slik som dette:

Bilde av Marthe Nyvoll

Eventuelt

Bilde av Nyvoll Film & Foto


Mange fotografer setter et vannmerke eller en logo på sine bilder for å sikre at fotografiet skal være sporbart tilbake til dem uavhengig av hvem som deler bildet og om det krediteres. Personlig foretrekker jeg et rent fotografi uten forstyrrende elementer. Av den grunn unngår jeg å sette logo eller vannmerke på bildene mine ved levering. Dette ønsker jeg å fortsette med, forutsatt at jeg blir kreditert som fotograf der mine bilder blir delt. Det er en tillitsøvelse, men jeg håper å kunne fortsette å sende ut mine bilder uten å måtte merke de.


Ved å kreditere den berettigede fotografen som opphaver av bildet sikrer du en tydelig kommunikasjonsvei fra publikum til opprettshaver. På den måten kan publikum kontakte fotografen direkte om de ønsker å benytte seg av tjenestene til vedkommende, eller om de har andre spørsmål. Vel så viktig er det at det ikke fremstår som at du selv eller en ukjent har tatt bildet. Om et bilde deles bør det vedlegges tilstrekkelig informasjon slik at det er en sporbar vei fra fotografiet til fotografen, uansett om bildet deles på nett eller på trykte medier. Tenk på det som kildehenvisning når du skriver en tekst. Du kildehenviser til det du skriver for ikke å anklages for plagiat. Kreditering er fotografens kildehenvisning.


Hva er min bruksrett som kunde?

Jeg som mange andre fotografer selger mine bilder videre med bruksrett. For privatkunder vil dette si at bildene kan brukes til privat bruk. Dette vil som regel innebære at kunden kan bestille seg print for å henge bildene på vegg, de kan bestille fotoalbum av bildene og få bildene trykt opp på takkekort og liknende. Digital videreformidling på egne kanaler inngår også i denne bruksretten. Å dele fine bilder og minner via sosiale medier er et tegn på vår tid, det er noe «alle» gjør, også fotografenes kunder.

Kort fortalt har du som privatperson rett til å bruke bildene jeg har tatt for deg til private formål. Dette vil si at kunden ikke har rett til å videreformidle, gi bort eller selge fotografens bilder for kommersielle formål. Eksempler på dette kan være hårsalongen som har satt opp håret ditt, klesmerket du bruker på fotografering eller vedkommende som har laget strikkeoppskriften på genseren du brukte på bildene. Bildene som er tatt eies av fotografen, selv om kunden har bruksrett. Kommersielle forespørsler rundt bildene må tas direkte med fotografen. Er formålet med bildebruken å tjene penger, vil det som regel koste penger å bruke bildet. At eierskapet ligger hos fotografen selv etter bildene er solgt er fotografens vern.


Må alle bilder krediteres?

Ja, med mindre noe annet er avtalt.


Og ja, du må også kreditere bildene selv om du har betalt for bildene.


Kreditering gjelder også når bildene brukes på storyfunksjonen til instagram, eller som profilbilde på facebook. Jeg ser en tendens på nettet til at bilder som blir brukt i faste innlegg og poster krediteres hyppigere enn storyer og bilder med annet bruksområde. Det kommer kanskje av at man har en følelse av at det ikke er like nøye med bilder som er lagt ut for en begrenset periode, eller profilbilder. Men bildene er fortsatt en del av fotografens åndsverk, uansett hvor de postes eller hvordan de brukes.


Hva skjer om jeg ikke krediterer, eller bruker bildet til annet enn avtalt bruk?

Ved manglende kreditering vil du ofte høre direkte fra fotografen. Som fotograf har jeg forståelse for at ikke alle er like bereiste i lovene og reglene jeg selv er godt kjent med. Det vil bli innledet en dialog med «Hei, jeg ville bare informere om at du må huske å kreditere ved deling av bilder jeg har tatt. Du kan kreditere meg på denne måten: …». Har du kanskje postet noen bilder uten rettmessig kreditering? Det er aldri for sent å rette opp i det!


Ved urettmessig kommersielt bruk uten fotografens tillatelse har jeg tidligere fakturert først, og tatt dialogen etterpå. Alternativet er å anmelde for brudd på åndsverkloven. De fleste bedrifter vet heldigvis bedre enn å bruke et bilde uten å ha hatt en dialog med fotografen først.


Jeg har noen spørsmål…

Om du er usikker, så er ditt tryggeste trekk å kontakte fotografen direkte og stille så mange spørsmål du bare måtte klare. Som fotograf er jeg alltid tilgjengelig for mine kunders spørsmål!



- Marthe

475 views

Recent Posts

See All
bottom of page